donderdag 12 juli 2018

Santa Cruz - Charles Darwin Research Station (2)

21-093 Mangrovezanger vrouwtjeMangrovezanger, vrouwtje

In de Charles Darwin Exhibition Hall ligt het 13 meter lange skelet van een Brydevinvis, een vinvis die in alle warme en gematigde zeeën voorkomt. In tegenstelling tot de grotere walvissen is deze soort nooit zo intensief bejaagd dat zijn voortbestaan in gevaar kwam.

21-196 WalvisskeletSkelet Brydevinvis

Kleine boomvink

21-101 Darwinvinken - kleine boomvink vrouwtje21-106 Kleine boomvink


Het blijft lastig bij de Darwinvinken om aan te geven welke soort vink je ziet. Bij deze foto's ben ik er vrij zeker van dat het om de kleine boomvink gaat. Bij de jonge mannetjes is het kopje en een deel van de hals en borst zwart. Bij elke ruiperiode wordt het zwarte deel groter.
De lichtbruine vogel is een vrouwtje, de vogel met de zwarte kop dus een jong mannetje.


Grote, middelste en kleine grondvink

21-013 Darwin vink - grote grondvink vrouwtje21-221 Middelste grondvink

Voor een lekenoog zijn deze vogels moeilijk te onderscheiden. Ik vermoed dat de foto's vooral de kleinste twee soorten bevatten. Ze hebben allemaal stevige snavels, die van de grote grondvink is het grootste zodat deze vogels ook de grootste zaden kunnen kraken.


21-186 Middelste grondvink21-167 Kleine grondvink

We hebben even bij een kiosk een ijsje gegeten. De Darwinvinkjes hadden heel goed begrepen dat daar voedsel te vinden was. De Do not feed the birds bordjes hadden geen effect op de vogeltjes.

21-181 Kleine grondvink21-163 Kleine grondvink21-171 Kleine grondvink21-179 Kleine grondvink21-174 Kleine grondvink

Er was in het Charles Darwin Research Station ook een verblijf met een landleguaan.

21-112 Landleguaan

De jonge Charles Darwin op de Galapagoseilanden

21-198 Arjan en de jonge Darwin

Arjan op een bankje naast een beeld van de jonge Charles Darwin. Darwin was pas 22 toen de reis met de Beagle van start ging. Omdat er bij de verhalen meestal foto's staan die aan het eind van zijn leven zijn gemaakt kennen we hem vooral als oude man met Sinterklaasbaard. Het beeld op het bankje geeft waarschijnlijk een beter beeld van de Darwin die de Galapagoseilanden bezocht.


Zeeleguanen

21-205 Zeeleguaan21-224 Zeeleguaan

We hadden nog wat tijd over in het Charles Darwin Research Station en die hebben we benut voor een korte wandeling langs de kust. We werden meteen weer met een aantal zeeleguanen geconfronteerd. In dit geval een beetje wisselend van kleur. Sommige leguanen waren vrijwel zwart, andere hadden grote roodbruine vlekken op hun lichaam.

21-211 Zeeleguaan21-241 Zeeleguaan

De donkere dieren waren goed te zien op het veel lichtere pad. De leguaan bij de voeten van Arjan bleef gewoon zitten. Ze rennen pas weg als je snelle bewegingen in hun richting maakt, doe je dat niet dan kun je er rustig naast gaan staan om te poseren voor een foto.

21-240 Zeeleguaan zwemt naar kust

Hierboven een leguaan die terug zwemt naar de kust.

21-207 Zeeleguaan

Puerto Ayora

21-201 Uitzicht bij strand Charles Darwin Center

Het uitzicht vanaf het strand van het Charles Darwin Research Station richting Puerto Ayora. Op de achtergrond een heleboel toeristenboten te zien. De Angelito ligt er vast ook ergens tussen. Hieronder het uitzicht op het nogal lelijke toeristenplaatsje. Met zo'n 12.000 inwoners is het de grootste 'stad' van de Galapagoseilanden. Omdat vrijwel alles hier vanaf het vaste land moet worden aangevoerd is het er voor Ecuadoraanse begrippen nogal duur. Om de eilanden ook in de toekomst goed te kunnen beschermen wil men de bevolkingsgroei een halt toeroepen en is het voor buitenstaanders vrijwel onmogelijk om zich op de eilanden te vestigen. Dat geldt ook voor Ecuadoranen.

21-222 Uitzicht op Puerto AyoraPuerto Ayora

Vismarkt

21-257 Bruine pelikaan21-256 Bruine pelikanen bij vismarkt

We zijn teruggelopen van het Charles Darwin Research Station naar het haventje van Puerto Ayora. Kort voor de haven is een klein vismarktje, hier brengen de plaatselijke vissers hun vangst aan land en die wordt ter plekke verwerkt en verkocht. Alles gebeurt in de open lucht op nogal gore tafels. De pelikanen toonden meer belangstelling voor de vis dan de bezoekers. Er was ook een zeeleeuw die af en toe een vissenkop kreeg toegeworpen.

21-262 Bruine pelikanen bij vismarkt21-264 Zeeleeuw21-251 Bruine pelikanen bij vismarkt

En dan heb je als pelikaan zo'n enorme vissenkop te pakken gekregen, blijkt het nog een hele klus om zo'n ding naar binnen te werken. In de tijd dat we deze pelikaan hebben bekeken is het in elk geval niet gelukt.

21-275 Pelikaan met te grote vissekopPelikaan met vissenkop


In het water bij de haven zwom een rog. Verder zagen we nog een pelikaan in een boom, een donkere zeeleguaan en een geelkruinkwak.

21-266 Rog21-254 Bruine pelikaan21-267 Zeeleguaan21-274 Geelkruinkwak
We zijn even terug geweest op de boot voor de lunch. Daarna zijn we weer aan land gekomen voor een bezoek aan een schildpaddenreservaat. Het was oorspronkelijk een boerenbedrijf, maar ze verdienen nu hun geld aan de vele reuzenschildpadden die op hun terrein rondlopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten