zondag 1 juli 2018

Cusco (1)

10-242 Uitzicht hotel10-006 Hotel Cusco

Is het Cuzco of Cusco? In Nederlandstalige verhalen wordt vaak Cuzco geschreven. Ter plekke kom je uitsluitend Cusco tegen. Het lijkt mij dat de plaatselijke bevolking het beste weet hoe hun woonplaats heet. Ons hotel in Cusco zat in een eeuwenoud sfeervol ingericht pand. We hadden uitzicht over een deel van de stad. De kamer was zowaar voorzien van verwarming, zij het dat die maar een paar uur per dag aanstond en absoluut onvoldoende was om de tochtige kamer echt op te warmen. De badkamer was ongeveer even groot als de kamer zelf. Het hotel lag op loopafstand van het Plaza de Armas.

10-243 Hotel met Arjan

Vlakbij ons hotel in de Hatun Rumiyoc (De straat van de grote steen) is in een massieve Incamuur van het paleis de beroemde 12-hoekige steen te zien. De steen is beroemd omdat hij perfect past bij de aangrenzende stenen blokken.

10-007 Twaalfhoekige steen12-hoekige steen

We zijn naar het Plaza de Armas gelopen omdat we daar een taxi wilden nemen naar de Inca-vesting Sacsayhuamán. Vanwege een plaatselijke feestdag was het plein afgesloten voor verkeer en moesten we de taxi wat verderop zoeken. 

10-009 Plaza Armas Cusco10-014 Plaza Armas Cusco

Op het plein veel regenboogvlaggen van de Inca's. Voordat we in de taxi zaten hadden we al veel mensen in allerlei klederdrachten gezien, veel militairen en een paar hele lelijke poppen waarvan we vermoeden dat die in een optocht zijn gebruikt.


Sacsayhuamàn

 BTC-kaart


Met de BTC kaart kun je een heleboel Inca-plaatsen in de Heilige Vallei bezoeken. Sacsayhuamán is één van die plekken. Bij het bezoek aan een van de plaatsen op de kaart wordt er een gaatje in de kaart geknipt. Het schijnt voordeliger te zijn dan losse kaartjes kopen.

10-019 Ruïnes SacsayhuamanSacsayhuamàn

Het enorme complex heeft een militaire en/of religieuze betekenis gehad.

10-024 Ruïnes Sacsayhuaman 10-025 Ruïnes Sacsayhuaman

Op het terrein zie je veel lange muren. Aanvankelijk waren die hoger, maar de Spanjaarden hebben de bovenste stenen gebruikt voor het bouwen van hun huizen. Tot zo'n 80 jaar geleden konden bewoners van Cusco tegen een kleine vergoeding stenen meenemen om er iets mee te bouwen.

10-020 Ruïnes Sacsayhuaman

Muyuqmarka

10-028 Ruïnes SacsayhuamanMuyuqmarka


Muyuqmarka was een rond Inca-gebouw met een open binnenhof met fontein. Het was een zonnetempel. In de loop der tijd werd het onderdeel van een complex van rechthoekige gebouwen. De tempel en de twee flankerende torens werden tijdens de Spaanse overheersing vernietigd. Er zijn een paar kanalen voor de watervoorziening
Men denkt dat de Muyuqmarka een gebouw met 4 verdiepingen was, waarvan de tweede en derde verdieping een ronde vloer hadden. Het gebouw zou 20 meter hoog zijn geweest. 

10-047 Uitzicht op Cusco met Peruaanse familie

Het was zondag, de plaatselijke bevolking had dus ook vrij en een aantal van hen bezochten de ruïnes op deze dag. Er waren een paar uitkijkpunten met een mooi uitzicht over de stad.


Intipunku

10-070 Ruïnes SacsayhuamanIntipunku

Intipunku op de foto hierboven betekent zoiets als poort van de zon. Het is niet de enige poort in de muren van Sacsayhuaman.

10-066 Ruïnes Sacsayhuaman10-026 Ruïnes Sacsayhuaman10-064 Ruïnes Sacsayhuaman

Op het veld tussen de ruïnes liepen een heleboel alpaca's rond. 

10-051 Ruïnes SacsayhuamanAlpaca's

De steile trap leidt naar een plek waar een soort troon staat op een plek waar de Inca leiders uitzicht hadden op hun troepen beneden. Door het ontbreken van geschriften is vrijwel alles wat we over de Inca's beweren giswerk.

10-138 Ruïnes Sacsayhuaman

De rotsachtige heuvel waarin de trappen zijn uitgehakt heet Rodadero.

10-055 Ruïnes SacsayhuamanRodadero


Door de hoogte waarop Sacsayhuamán ligt, ongeveer 3500 meter wordt het er nooit heel heet. Toch was het er zo warm dat de schaduw van deze bomen welkom was langs het pad naar één van de uitkijkpunten over de stad.

10-075 Bomen

De onderste lagen van de lange muren van Sacsayhuaman bevatten grote zware stenen. Ze zijn waarschijnlijk afkomstig van een rotswand die 3 km verderop ligt. Onduidelijk is hoe ze de stenen hier hebben gekregen.

10-071 Ruïnes Sacsayhuaman10-069 Ruïnes Sacsayhuaman10-088 Ruïnes Sacsayhuaman

Vanaf Sacsayhuaman zijn sommige pleinen in de stad goed te herkennen. 

10-076 Uitzicht op CuscoPlaza de Armas

Boven het Plaza de Armas en hieronder het Plaza San Francisco.

10-081 Uitzicht op CuscoPlaza San Francisco

Waar toeristen zijn in Peru, zijn meestal ook wel een paar alpaca's te vinden. Vaak zijn dat vrouwen die met alpaca's rondsjouwen en geld vragen als je een foto wilt maken. Dit groepje bij Sacsayhuaman kon in elk geval vrij bewegen.

10-123 Alpaca's10-121 Alpaca's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten