maandag 2 juli 2018

Arequipa - dag 1

Heel vroeg in de ochtend zijn we vanuit ons hotel in Cusco naar het vliegveld gebracht voor onze vlucht naar Arequipa, de tweede stad van Peru met een kleine 900.000 inwoners in 2015. Onze planning in het zuiden van Peru was het verkennen van Arequipa, een tocht via het natuurreservaat Pampa Cañahuas naar de Colca Canyon waar we de beroemde Andescondors hoopten te zien. Dit zou het laatste deel zijn van onze reis in Peru. Na terugkomst in Arequipa was Guayaquil in Ecuador ons volgende reisdoel.
Bij aankomst op het vliegveld van Arequipa stond er weer iemand klaar om ons naar het hotel voor de komende twee nachten te brengen.


Hotel Arequipa

066 Hotel ingang11-05 Hotel ArequipaHotel Casona Solar


Door de vroege vlucht waren we al rond 8 uur in de ochtend in Arequipa. Tijdens de taxirit van het vliegveld naar het hotel zagen we al dat Arequipa een heel andere stad was dan Cusco en Lima. Veel minder zwerfhonden en vuilnis. Het centrum zag er schoon en welvarend uit.
Hoewel we ver voor de inchecktijd in het hotel aankwamen hadden ze toch al een kamer voor ons. Het was een heerlijk hotel.


Plaza de Armas

11-12 Plaza Armas ArequipaPlaza de Armas
11-06 Plaza Armas Arequipa

We zijn ons bezoek aan Arequipa begonnen met een verlaat ontbijt op het Plaza de Armas. Achter de bovenste rij boogjes zaten de terrassen van een lange rij restaurants. Bij elk restaurant hingen enorme tv-schermen waarop de WK wedstrijd Brazilië - Mexico was te zien. Vanaf het terras hadden we uitzicht op de kathedraal die we daarna hebben bezocht. 

Kathedraal van Arequipa

11-14 Plaza Armas Arequipa11-17 Plaza Armas Arequipa

De kathedraal van Arequipa neemt de noordzijde van het Plaza de Armas in beslag. Direct na de stichting van de stad in 1540 werd op deze plaats een kerk gebouwd, maar door branden, aardbevingen en een vulkaanuitbarsting is de kerk vele malen vernield. Het gebouw dat er nu staat stamt uit de negentiende eeuw en is nog recent beschadigd bij een aardbeving. Hieronder het ticket voor het bezoek aan de kathedraal. Je krijgt dan een rondleiding in de kerk, door het museum en je komt op het dak van de kathedraal waar je een fantastisch uitzicht op de stad en omgeving hebt.

 Ticket Kathedraal Arequipa

11-09 Plaza Armas Arequipa11-10 Plaza Armas Arequipa

Alle gebouwen rond het plein, en dus ook de kathedraal zijn gebouwd van een wit vulkanisch gesteente, sillar. In Arequipa is het bijna altijd mooi weer. Je hebt hier dus grote kans op mooie blauwe luchten.

11-22 kathedraal rondleiding11-20 kathedraal rondleiding

De duivel onder de preekstoel, geen alledaags tafereel. Wat betekent dat voor de priesters die hier de gelovigen toespreken? De preekstoel is gemaakt door een Fransman en later door de dochter van een plaatselijke edelman aan de kerk geschonken.

11-18 kathedraal rondleiding

Het kerkorgel komt uit België. Bij de aardbeving van 2001 is één van de torens door het plafond de kerk binnengevallen. Je kunt de beschadigingen in de vloer vlakbij het orgel nog zien. Het orgel zelf is wonder boven wonder gespaard gebleven. 
In tegenstelling tot de meeste andere kerken in Peru waren de beelden hier niet voorzien van lelijke pruiken.

11-26 kathedraal rondleiding11-24 kathedraal rondleiding


Het mooiste deel van het bezoek was op het dak van de kathedraal met uitzicht op het Plaza de Armas en op de grote vulkanen rond de stad, de Misti (5822 m) is een mooie symmetrische stratovulkaan. De andere vulkanen zijn de Chachani (6075 m) en de Pichu Pichu (5664 m).

11-57 Plaza Armas Arequipa
11-46 Uitzicht op Misti
 Misti

De Misti staat op de foto hierboven, deze vulkaan is in 1870 voor het laatst uitgebarsten. Chachani betekent rok in de plaatselijke taal, het Quechua. Tijdens een expeditie van een paar archeologen zijn enkele mummies uit de Incatijd ontdekt bij de top van de Pichu Pichu.

11-36 Op de kathedraal met uitzicht op Chachani11-53 Op de kathedraal met uitzicht op ChachaniChachani


Hierboven het uitzicht op de Chachani vulkaan. Deze ruim 6000 m hoge vulkaan wordt regelmatig beklommen door toeristen omdat het een relatief eenvoudige beklimming is. 
In 1600 is de stad totaal verwoest door een vulkaanuitbarsting. Opmerkelijk genoeg niet door één van de drie grote vulkanen rond de stad, maar door een uitbarsting van de Huaynaputina die 4850 m hoog is en ongeveer 80 km ten zuidwesten van de stad ligt. Het is nog steeds de zwaarste vulkaanuitbarsting die bekend is uit Zuid-Amerika.

11-45 Op de kathedraalPichu Pichu


De Pichu Pichu is het minst goed te herkennen vanaf het dak omdat je aan de kant waar je uitzicht hebt op deze zwaar geërodeerde vulkaan nauwelijks kunt komen. Bovendien ligt deze vulkaan verder van de stad dan de Misti en de Chachani. De naam betekent zoiets als top top, verwijzend naar de zeven toppen van deze vulkaan. Achter de klokkentoren zijn de contouren van de berg zichtbaar. Terwijl we op het dak stonden kwam er een kalkoengier langs zweven.

11-40 KalkoengierKalkoengier


In één van de torens op de kathedraal hingen deze metershoge klokken. 

11-38 Op de kathedraal11-42 Klok kathedraal

Helaas duurde het verblijf op het dak vrij kort. Ik had daar nog wel even willen staan. 

11-30 kathedraal rondleiding11-15 Plaza Armas Arequipa
Via de kerk zijn we weer op het Plaza de Armas terechtgekomen in de hoek op de volgende foto. 

11-11 Plaza Armas Arequipa

Via de straat die op die hoek begint, de Santa Catalina kom je bij de beroemdste bezienswaardigheid van de stad, het Santa Catalina klooster. We zouden dat de volgende dag bezoeken.


Museo Santuarios Andinos

11-63 museum JuanitaIngang Museo Santuarios Andinos


De 6288 m hoge Ampato vulkaan ligt ongeveer 100 km ten noordwesten van Arequipa. In 1995 werd tijdens een bergexpeditie een ingevroren bundeltje stof ontdekt dat later het gemummificeerde lichaam van een jong Inca meisje bleek te bevatten. Ze was al meer dan 500 jaar onder het ijs verborgen, maar kwam aan de oppervlakte door de uitbarsting van een naburige vulkaan, de Sabancaya. Ze noemden het meisje Juanita en ze wordt sindsdien onderzocht door medewerkers van de universiteit van Arequipa. Een groot deel van het jaar wordt ze in een speciale gekoelde ruimte tentoongesteld. Je mag er geen foto's maken, daarom hier enkele afbeeldingen uit een brochure.


Brochure museum Juanita

Die avond zijn we gaan eten in een van de betere restaurants van Arequipa, Zigzag. Behalve het prima eten en een prettige sfeer heeft het restaurant nog een bijzonderheid. De twee verdiepingen zijn met elkaar verbonden door een ijzeren trap die is ontworpen door Gustave Eiffel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten