Rit naar de Colca Canyon
Kerk YanqueDe volgende ochtend werden we al vroeg gewekt voor de tocht naar de Colca Canyon. Je hoopt daar de Andescondors te zien zweven en de grootste kans daarop is vroeg in de ochtend. Een eerste tussenstop hadden we in het dorpje Yanque, een piepklein dorpje met minder dan 1000 inwoners. Desalniettemin stond er een flinke kerk die, net als de kerk van Coporaque gestut moest worden.
Vanaf het plein had je uitzicht op de rokende Sabancaya vulkaan en op de inmiddels uitgedoofde Hualca Hualca vulkaan (6025 meter hoog).
Hualca Hualca
Colca Valley
Het gebied dat voorafgaat aan de Colca Canyon wordt wel de Colca Valley genoemd. Kenmerkend voor dit gebied zijn de terrassen die uit de Inca-tijd stammen.
Bij de volgende tussenstop waren de terrassen nog beter zichtbaar. De rivier is de Colca rivier. De naam colca verwijst naar gaten die in de kloof te zien zijn. De Inca's gebruikten deze gaten om voedsel op te slaan voor slechtere tijden.
Na deze stop gingen we door een smal tunneltje om vervolgens de weg te vervolgen die op de foto hieronder halverwege de helling links is te zien.
In tegenstelling tot de Grand Canyon heb je hier dus niet de steile rotswanden die je in Arizona ziet. Door de geleidelijk aflopende terrassen lijkt de kloof minder diep.
Wandeling naar de rand van de kloof
Colca CanyonDe foto hierboven is vanuit het busje gemaakt op een plek waar je diep de kloof in kon kijken. Bij het wandelpad stonden veel cactussen.
Bij de volgende tussenstop was het volgens onze gids nog iets te vroeg voor de condors bij het Cruz del Condor. Daarom werd er een wandeling ingelast een paar kilometer voor het beroemde uitkijkpunt. Achteraf kunnen we zeggen dat dit het hoogtepunt van het bezoek aan de kloof was. Hier hebben we een aantal condors gezien, waaronder een paar condors die mooie vluchten door de kloof maakten.
Andescondor
AndescondorAangekomen bij de rand van de kloof zagen we al snel onze eerste condor zitten. De bruine kleur verraad dat het om een jonge vogel gaat.
Vlakbij de eerste condor zat nog een tweede exemplaar. Ook dit was een jonge vogel. Hoewel hij met zijn rug naar ons toe zit houdt hij toch in de gaten wat er gebeurt. Hij heeft zijn kop gedraaid en kijkt in onze richting. Het duurde niet lang of we zagen ook de eerste condor vliegen door de kloof.
Op de foto hierboven een volwassen mannetje, te herkennen aan de kam op zijn voorhoofd. Deze vogels kunnen een spanwijdte bereiken van ruim 3 meter. Er zijn alleen een paar albatrossen en pelikanen die dit overtreffen. De oppervlakte van de vleugels is wel de grootste van alle vliegende vogels. De volwassen condors hebben een witte kraag.
Vanaf het vijfde of zesde jaar zijn ze geslachtsrijp en vormen ze monogame koppels. Het vrouwtje legt één keer in de twee jaar een ei. Deze trage voortplanting is niet handig bij een soort die in zijn voortbestaan bedreigt lijkt te worden.
Erg veel regen valt er niet in dit gebied. Er groeien dan ook veel planten die met weinig water toe kunnen.
Reuzenkolibrie
ReuzenkolibrieDe reus onder de kolibries is inderdaad veel groter dan de rest van de familie. De lichaamslengte is ruim 20 cm. Vaak zijn ze te vinden bij schijfcactussen en bromelia's.
Rouwsierragors
RouwsierragorsWe zien hier het vrouwtje van een rouwsierragors. Deze vogels komen voor in het Andesgebergte tussen 2300 en 4200 meter. De mannetjes zijn veel donkerder.
Verder een paar foto's van het uitzicht in de Colca Canyon.
Cruz del Condor
Cruz del CondorDit is het beroemde punt waar massa's toeristen hopen een paar condors te spotten. In de rotsen zijn een aantal stenen ingemetseld waarop informatie over het gebied staat. De Colca Canyon ligt midden in het gebied tussen Corupuna vulkaan en de Ampato vulkaan. De Corupuna vulkaan is met 6425 meter de hoogste vulkaan van Peru. De laatste eruptie was vermoedelijk ongeveer 1000 jaar geleden. Op 6000 meter zijn restanten van Incakleding gevonden. Blijkbaar werd de berg al beklommen voor de tijd van de Spanjaarden.
Boven een hagedis die we hier tussen de rotsen zagen zitten. We hebben op deze plek weinig condors gezien, hieronder een jonge condor die langs kwam vliegen.
Op de terugweg nog één keer een tussenstop met uitzicht op de Colca Valley.
Arjan heeft hier een zak met maisknabbels gekocht en er lagen natuurlijk ook weer een paar alpaca's.
Maca
Kerk MacaIn vrijwel elk dorpje waar de nodige souvenirkraampjes stonden werd er een tussenstop ingelast. Zo ook in Maca. Er leven hier nog geen 1000 mensen. De naam is afgeleid van een kruidachtige plant die de Spaanse kolonisten al gebruikten om hun fysieke en mentale vermogens te verbeteren.
Zoals op alle dorpspleinen in dit gebied ook hier weer in felle kleuren geschilderde beelden met nogal vreemde voorstellingen. Ik heb geen idee wat we hierboven zien.
Chivay
In Chivay werden we afgezet voor de lunch en moesten we aansluiten bij een andere groep omdat ons busje die middag terug zou rijden terwijl wij nog een nacht in Coporaque bleven. Het verliep allemaal een beetje vreemd. Er bleek een heel programma voor ons te zijn bedacht waar wij niets vanaf wisten. Zoals de wandeling over een markt met kleurrijke aardappels en de volgende ochtend zouden we bij de plaatselijke bevolking een landbouwworkshop krijgen. Wij hadden geen zin in aardappelen rooien en hebben deze activiteit afgeblazen.
Kleurrijke aardappels in Chivay
Die middag hebben we nog even rustig in de tuin van hotel gezeten. De huisalpaca bemoeide zich nadrukkelijk met de gang van zaken op het terras.
Vanaf het terras had je een prachtig uitzicht op de Sabancaya vulkaan die al sinds 2016 actief is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten