donderdag 5 juli 2018

Colca Canyon

Rit naar de Colca Canyon

14-001 Plein Yanque met kerkKerk Yanque


De volgende ochtend werden we al vroeg gewekt voor de tocht naar de Colca Canyon. Je hoopt daar de Andescondors te zien zweven en de grootste kans daarop is vroeg in de ochtend. Een eerste tussenstop hadden we in het dorpje Yanque, een piepklein dorpje met minder dan 1000 inwoners. Desalniettemin stond er een flinke kerk die, net als de kerk van Coporaque gestut moest worden.
Vanaf het plein had je uitzicht op de rokende Sabancaya vulkaan en op de inmiddels uitgedoofde Hualca Hualca vulkaan (6025 meter hoog).

14-006 Uitzicht op vulkaan vanaf plein YanqueHualca Hualca

Colca Valley

14-011 Eerste tussenstop in Colca Valley14-015 Eerste tussenstop in Colca Valley

Het gebied dat voorafgaat aan de Colca Canyon wordt wel de Colca Valley genoemd. Kenmerkend voor dit gebied zijn de terrassen die uit de Inca-tijd stammen.

14-021 Tweede tussensrop

Bij de volgende tussenstop waren de terrassen nog beter zichtbaar. De rivier is de Colca rivier. De naam colca verwijst naar gaten die in de kloof te zien zijn. De Inca's gebruikten deze gaten om voedsel op te slaan voor slechtere tijden.

14-024 Tweede tussensrop14-022 Tweede tussensrop


Na deze stop gingen we door een smal tunneltje om vervolgens de weg te vervolgen die op de foto hieronder halverwege de helling links is te zien. 
In tegenstelling tot de Grand Canyon heb je hier dus niet de steile rotswanden die je in Arizona ziet. Door de geleidelijk aflopende terrassen lijkt de kloof minder diep.

14-016 Tweede tussensrop

Wandeling naar de rand van de kloof

14-025 Vanuit de busColca Canyon

De foto hierboven is vanuit het busje gemaakt op een plek waar je diep de kloof in kon kijken. Bij het wandelpad stonden veel cactussen.

14-028 Tussenstop met wandeling


Bij de volgende tussenstop was het volgens onze gids nog iets te vroeg voor de condors bij het Cruz del Condor. Daarom werd er een wandeling ingelast een paar kilometer voor het beroemde uitkijkpunt. Achteraf kunnen we zeggen dat dit het hoogtepunt van het bezoek aan de kloof was. Hier hebben we een aantal condors gezien, waaronder een paar condors die mooie vluchten door de kloof maakten.

14-029 Tussenstop met wandeling

Andescondor

14-035 onze eerste AndescondorsAndescondor


Aangekomen bij de rand van de kloof zagen we al snel onze eerste condor zitten. De bruine kleur verraad dat het om een jonge vogel gaat.

14-061 Andescondor

Vlakbij de eerste condor zat nog een tweede exemplaar. Ook dit was een jonge vogel. Hoewel hij met zijn rug naar ons toe zit houdt hij toch in de gaten wat er gebeurt. Hij heeft zijn kop gedraaid en kijkt in onze richting. Het duurde niet lang of we zagen ook de eerste condor vliegen door de kloof.

14-089 Andescondor14-106 Andescondor


Op de foto hierboven een volwassen mannetje, te herkennen aan de kam op zijn voorhoofd. Deze vogels kunnen een spanwijdte bereiken van ruim 3 meter. Er zijn alleen een paar albatrossen en pelikanen die dit overtreffen. De oppervlakte van de vleugels is wel de grootste van alle vliegende vogels. De volwassen condors hebben een witte kraag.
Vanaf het vijfde of zesde jaar zijn ze geslachtsrijp en vormen ze monogame koppels. Het vrouwtje legt één keer in de twee jaar een ei. Deze trage voortplanting is niet handig bij een soort die in zijn voortbestaan bedreigt lijkt te worden.

14-108 Andescondor14-097 Andescondor

Erg veel regen valt er niet in dit gebied. Er groeien dan ook veel planten die met weinig water toe kunnen.

14-078 Cactus14-068 Bloem14-069 Bloem14-032 Bloem


Reuzenkolibrie

14-102 Reuzenkolibrie Reuzenkolibrie

De reus onder de kolibries is inderdaad veel groter dan de rest van de familie. De lichaamslengte is ruim 20 cm. Vaak zijn ze te vinden bij schijfcactussen en bromelia's. 

14-104 Reuzenkolibrie14-056 Reuzenkolibrie

Rouwsierragors

14-136 Rouwsierragors vrouwtjeRouwsierragors


We zien hier het vrouwtje van een rouwsierragors. Deze vogels komen voor in het Andesgebergte tussen 2300 en 4200 meter. De mannetjes zijn veel donkerder.
Verder een paar foto's van het uitzicht in de Colca Canyon.

14-075 Uitzicht tijdens wandeling14-058 Uitzicht tijdens wandeling14-076 Uitzicht tijdens wandeling

Cruz del Condor

14-121 Cruz del condorCruz del Condor 14-118 Uitkijkplaatsen

Dit is het beroemde punt waar massa's toeristen hopen een paar condors te spotten. In de rotsen zijn een aantal stenen ingemetseld waarop informatie over het gebied staat. De Colca Canyon ligt midden in het gebied tussen Corupuna vulkaan en de Ampato vulkaan. De Corupuna vulkaan is met 6425 meter de hoogste vulkaan van Peru. De laatste eruptie was vermoedelijk ongeveer 1000 jaar geleden. Op 6000 meter zijn restanten van Incakleding gevonden. Blijkbaar werd de berg al beklommen voor de tijd van de Spanjaarden.

14-124 Hagedis
Boven een hagedis die we hier tussen de rotsen zagen zitten. We hebben op deze plek weinig condors gezien, hieronder een jonge condor die langs kwam vliegen. 

14-126 Andescondor
Op de terugweg nog één keer een tussenstop met uitzicht op de Colca Valley.

14-141 uitzicht op terassen14-148 uitzicht op terassen

Arjan heeft hier een zak met maisknabbels gekocht en er lagen natuurlijk ook weer een paar alpaca's.

14-144 Arjan met maissnack14-149 Alpaca's

Maca

14-152 plein van MacaKerk Maca

In vrijwel elk dorpje waar de nodige souvenirkraampjes stonden werd er een tussenstop ingelast. Zo ook in Maca. Er leven hier nog geen 1000 mensen. De naam is afgeleid van een kruidachtige plant die de Spaanse kolonisten al gebruikten om hun fysieke en mentale vermogens te verbeteren.

14-153 plein van Maca

Zoals op alle dorpspleinen in dit gebied ook hier weer in felle kleuren geschilderde beelden met nogal vreemde voorstellingen. Ik heb geen idee wat we hierboven zien.

Chivay

14-156 plein van Chivay

In Chivay werden we afgezet voor de lunch en moesten we aansluiten bij een andere groep omdat ons busje die middag terug zou rijden terwijl wij nog een nacht in Coporaque bleven. Het verliep allemaal een beetje vreemd. Er bleek een heel programma voor ons te zijn bedacht waar wij niets vanaf wisten. Zoals de wandeling over een markt met kleurrijke aardappels en de volgende ochtend zouden we bij de plaatselijke bevolking een landbouwworkshop krijgen. Wij hadden geen zin in aardappelen rooien en hebben deze activiteit afgeblazen.

14-159 Aardappelen op de markt van ChivayKleurrijke aardappels in Chivay

15-01 Uitzicht bij hotel


Die middag hebben we nog even rustig in de tuin van hotel gezeten. De huisalpaca bemoeide zich nadrukkelijk met de gang van zaken op het terras.
Vanaf het terras had je een prachtig uitzicht op de Sabancaya vulkaan die al sinds 2016 actief is.

14-178 Huisalpaca Mamma Yacchi met Gé 14-162 Vulkaan Sabancaya  met rook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten