Kwak
Bandvleugelwipstaart
Andesmeeuw
Hierboven achtereenvolgens: de Andeseend met de blauwige snavel, daaronder een kwak, een reigersoort die in grote delen van de wereld voorkomt, maar in Nederland maar zelden wordt gezien. Vervolgens een bandvleugelwipstaart die volgens Wikipedia alleen in Chili en Argentinië voorkomt. Ook hier in het zuiden van Peru kun je de vogel aantreffen. Volgens de vogelgids Birds of Peru komt het vogeltje zelfs in het hele Peruaanse deel van de Andes voor. Tot slot de Andesmeeuw, de enige meeuwensoort die op deze hoogte voorkomt.
Boven nog een keer het mooie uitzicht op deze hoogvlakte.
Beneden vrouw met lama. Ze liet zich ook aflikken door het beest.
Vrouw met lama
4910 meter en hoogteziekte
Het hoogste punt van de route lag op 4910 meter, een hoogte waarop de kans vrij groot is dat je last krijgt van een (milde) vorm van hoogteziekte. Meestal blijft het bij symptomen die lijken op een kater. En meestal treden de verschijnselen op vanaf 12 uur na aankomst op grotere hoogte. In mijn geval duurde het ongeveer 12 minuten. Het effect van de coca-troep (snoepjes, thee en bladeren) was 0,0. Op het hoogste punt was ik gelukkig nog in staat om van het uitzicht te genieten.
De tekst op de steen betekent zoiets als uitzicht op de vulkanen in de centrale Andes.
Ampato en Sabancaya
SabancayaDe actieve vulkaan is de Sabancaya vulkaan, dit is de hoogste vulkaan (5976 m) die deze eeuw tot nu toe is uitgebarsten. Hoewel de ergste activiteit voorbij lijkt te zijn, stoot de vulkaan nog voortdurend aswolken uit.
Op de bovenste foto is direct naast de Sabancaya nog een vulkaan te zien, de 6288 meter hoge Ampato. Bij deze vulkaan is in 1995 het gemummificeerde lichaam van Juanita gevonden. Juanita is de bekendste, maar er zijn op deze berg nog drie gemummificeerde lichamen gevonden enkele honderden meters onder de top van de vulkaan. De Ampato wordt als slapend beschouwd.
Chucura
Hierboven de 5360 meter hoge Chucura vulkaan. Het vreemde is dat er op internet weinig over deze vulkaan te vinden is. Bij het uitkijkpunt op 4910 meter staat een informatiebord dat de naam vermeld.
In deze regio komen ook viscacha's voor, onze gids noemde het een bergkonijn. De viscacha wordt door deskundigen echter ingedeeld bij de familie van de wolmuizen. Het is dus eigenlijk een reusachtige muis die op een konijn lijkt. Deze beesten hebben een opvallend lange staart en als ze zoals deze viscacha half verstopt zitten tussen de rotsen zie je niets van die staart.
Viscacha
Na de top op 4910 meter ging het snel bergafwaarts met mij. Na slechts een paar minuten rijden sloeg de hoogteziekte toe en moest er een korte stop worden ingelast. De gids was er op voorbereid, ze had de nodige spullen om me weer een beetje op weg te helpen. Ik weet niet zeker of het echt hoogteziekte was, ik voelde me de hele dag al niet optimaal. Dus misschien is die hoogte alleen maar de druppel geweest.
Chivay
De weg ging ook snel naar beneden. Bij de eerste tussenstop kijken we neer op het dorpje Chivay dat op ruim 3600 m hoogte ligt. We waren dus ik korte tijd al zo'n 1000 meter gedaald.
Weg naar Chivay
Chivay
ChivayIn Chivay werd een korte stop ingelast op het dorpsplein. Het dorp is behoorlijk toeristisch door de ligging vlakbij de Colca Canyon. In deze Canyon kun je de beroemde Andescondor zien, de vogel is uitgegroeid tot het symbool van deze regio. Op het plein staan een paar zuilen waar een beeld van een Andescondor op staat.
Andescondor
Coporaque
Hotel Mama YacchiOns hotel lag in het dorpje Coporaque, we zouden hier twee nachten verblijven. Het hotel lag op een hoogte van 3575 meter en was daarmee onze hoogstgelegen overnachtingsplaats. Helaas was ik nog niet genoeg opgeknapt om de rest van de dag het programma te volgen. De lunch en de wandeling door Coporaque heb ik aan me voorbij laten gaan.
Gelukkig zat er in dit hotel wel verwarming op de kamer, aan het eind van de middag kwam er een mannetje om de verwarming aan te zetten. In de ruimte waar we moesten ontbijten was helaas geen verwarming. Ze hadden in dit hotel ook nog een huisalpaca.
Huisalpaca
Vanaf het terras had je een prachtig uitzicht. Op de volgende foto is onder andere de rokende Sabancaya vulkaan te zien.
Arjan heeft die middag nog wat foto's gemaakt in Coporaque. Bij veel Peruaanse dorpen zie je dit soort toegangspoorten.
Coporaque
Ook in Coporaque moest de kerk gestut worden vanwege aardbevingsschade.
Kerk Coporaque
Geen opmerkingen:
Een reactie posten