Toen ik vroeg in de ochtend even boven op het dek ging kijken lagen we al bij het eerste eiland waar we die dag aan land zouden gaan, Sombrero Chino. In het Engels wordt het eiland ook wel Chinaman's Hat genoemd. Het eiland ligt direct voor de kust van het grotere Santiago en heeft een vulkanische oorsprong, in dit geval is het het resultaat van een lavafontein.
Er lagen nog een heleboel andere kleine eilandjes in de buurt.
De landingsplaats is hier een wit strandje waar vaak zeeleeuwen op bivakkeren of zwemmen in zee vlak voor het strandje.
Vanaf het strandje had je ook een mooi uitzicht op het eiland Santiago.
Ook op het eiland zelf lagen er overal zeeleeuwen tussen de begroeiing en op het pad dat hier langs de kustlijn liep.
Sally Lightfoot krabben
Sally LightfootOp dit kleine eilandje zijn langs de kustlijn grote aantallen Sally Lightfoot-krabben te vinden. De felgekleurde krabben leven van de organismen die door de zee op de rotsen worden gesmeten. Het is niet helemaal duidelijk waar de naam vandaan komt. Het verhaal dat je het meeste tegenkomt is dat zeelui de krabben op de Galapagoseilanden zagen en dat ze daarbij moesten denken aan een nachtclubdanseres uit het Caribisch gebied die een jurk in deze kleuren droeg.
Het meest kwetsbaar zijn de krabben als ze van pantser wisselen. Ze moeten dit doen om te kunnen groeien. Ze maken schuim aan dat ze over hun hele pantser uitsmeren. Het pantser komt dan los en daaronder zit reeds een zachte versie van het nieuwe pantser. Hieronder zien we een krab die schuim aanmaakt. Het totale proces kan twee dagen duren. Zo lang zijn we natuurlijk niet aan land geweest. Maar wel bijzonder om een deel van het proces te kunnen aanschouwen.
Pantserwisseling
Zeeleguanen
Voordat we op de boot gingen in het haventje van Baltra hadden we al een paar zeeleguanen gezien. Op Sombrero Chino zaten er een heleboel. Zeeleguanen komen alleen op de Galapagoseilanden voor. Er zijn een aantal ondersoorten, ze kunnen daardoor verschillen in kleur en formaat. Hier waren ze vrij donker. Het is de enige leguanen soort die zijn voedsel uit zee haalt.
Vaak vallen ze nauwelijks op tussen de rotsen waar ze zitten. Je ziet ze soms pas als je er bijna bovenop staat, dat kan zomaar gebeuren want ze lopen niet weg.
Galapagos racer
In de BBC serie Planet Earth II zit een fragment waarin zeeleguaantjes die net uit het ei zijn gekropen worden bejaagd door slangen. De Engelse naam voor die slangen is Galapagos racer. Deze slangen komen uitsluitend voor op de Galapagoseilanden en er zijn een paar ondersoorten. De slangen uit de serie behoren tot de westelijke variant, de scène is opgenomen op Fernandina, een eiland dat we niet hebben bezocht.
Op onze foto's een slang van een andere ondersoort. De slangen uit de video hebben meer vlekken, de ondersoort op Sombrero Chino is meer gestreept. Het zijn kleine slangetjes en de volwassen zeeleguanen hebben niets te vrezen van deze slangen.
Sesuvium edmonstonei
We zagen op enkele eilanden deze rode begroeiing. Ik heb geen Nederlandse naam voor de sesuvium edmonstonei kunnen vinden. Bijzonder is dat de plant alleen in de droge tijd rood is. Als het vochtiger is kleurt hij groen.
Darwinvink
Kleine grondvink, vrouwtje. Één van de beroemde Darwinvinken.
Mangrovezanger, vrouwtje
Galapagosreiger en Galapagosbuizerd
GalapagosreigerDe galapagosreiger is endemisch voor deze eilanden. In de broedtijd hebben ze een zwarte snavel en oranje poten. Buiten de broedtijd zijn snavel en poten grijs.
Galapagosbuizerd
Hierboven in de verte een galapagosbuizerd. Het is een donkere vogel en daarom een volwassen buizerd. We zouden later nog een paar buizerds zien die dichterbij zaten. Er zijn tientallen soorten buizerds in de wereld. De galapagosbuizerd komt, zoals de naam al suggereert alleen voor op deze eilandengroep.
Lavahagedissen
MannetjeVrouwtje
Een paar lavahagedissen. De bovenste is vermoedelijk een mannetje. De andere hagedis is duidelijk een vrouwtje, te herkennen aan de oranje kop.
Het bezoek aan Sombrero Chino was de eerste activiteit van onze tweede dag op de Galapagoseilanden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten