maandag 9 juli 2018

Sombrero Chino

18-006 Voor de kust bij Sombrero ChinoSombrero Chino
18-007 Voor de kust bij Sombrero Chino

Toen ik vroeg in de ochtend even boven op het dek ging kijken lagen we al bij het eerste eiland waar we die dag aan land zouden gaan, Sombrero Chino. In het Engels wordt het eiland ook wel Chinaman's Hat genoemd. Het eiland ligt direct voor de kust van het grotere Santiago en heeft een vulkanische oorsprong, in dit geval is het het resultaat van een lavafontein.
Er lagen nog een heleboel andere kleine eilandjes in de buurt.

18-091 Zeeleeuwen18-094 Zeeleeuwen

De landingsplaats is hier een wit strandje waar vaak zeeleeuwen op bivakkeren of zwemmen in zee vlak voor het strandje.

18-034 Zeeleeuwen

Vanaf het strandje had je ook een mooi uitzicht op het eiland Santiago.

18-013 Strandje Sombrero Chino

Ook op het eiland zelf lagen er overal zeeleeuwen tussen de begroeiing en op het pad dat hier langs de kustlijn liep.


18-012 Zeeleeuw 18-019 Zeeleeuw


Sally Lightfoot krabben

18-204 Sally Lightfoot18-189  Sally LightfootSally Lightfoot

Op dit kleine eilandje zijn langs de kustlijn grote aantallen Sally Lightfoot-krabben te vinden. De felgekleurde krabben leven van de organismen die door de zee op de rotsen worden gesmeten. Het is niet helemaal duidelijk waar de naam vandaan komt. Het verhaal dat je het meeste tegenkomt is dat zeelui de krabben op de Galapagoseilanden zagen en dat ze daarbij moesten denken aan een nachtclubdanseres uit het Caribisch gebied die een jurk in deze kleuren droeg.

18-127 Sally Lightfoot18-058 Sally Lightfoot18-205 Sally Lightfoot

Het meest kwetsbaar zijn de krabben als ze van pantser wisselen. Ze moeten dit doen om te kunnen groeien. Ze maken schuim aan dat ze over hun hele pantser uitsmeren. Het pantser komt dan los en daaronder zit reeds een zachte versie van het nieuwe pantser. Hieronder zien we een krab die schuim aanmaakt. Het totale proces kan twee dagen duren. Zo lang zijn we natuurlijk niet aan land geweest. Maar wel bijzonder om een deel van het proces te kunnen aanschouwen.

18-053 Sally Lightfoot die van pantser wisselt18-056 Sally Lightfoot die van pantser wisseltPantserwisseling


Zeeleguanen

18-144 Zeeleguanen18-163 Zeeleguanen

Voordat we op de boot gingen in het haventje van Baltra hadden we al een paar zeeleguanen gezien. Op Sombrero Chino zaten er een heleboel. Zeeleguanen komen alleen op de Galapagoseilanden voor. Er zijn een aantal ondersoorten, ze kunnen daardoor verschillen in kleur en formaat. Hier waren ze vrij donker. Het is de enige leguanen soort die zijn voedsel uit zee haalt.

18-043 Zeeleguaan

Vaak vallen ze nauwelijks op tussen de rotsen waar ze zitten. Je ziet ze soms pas als je er bijna bovenop staat, dat kan zomaar gebeuren want ze lopen niet weg.

18-072 Zeeleguaan18-077 Zeeleguaan18-165 Zeeleguanen

18-112 Sombrero Chino met Arjan


Galapagos racer

18-085 Galapagos racer18-088 Galapagos racer


In de BBC serie Planet Earth II zit een fragment waarin zeeleguaantjes die net uit het ei zijn gekropen worden bejaagd door slangen. De Engelse naam voor die slangen is Galapagos racer. Deze slangen komen uitsluitend voor op de Galapagoseilanden en er zijn een paar ondersoorten. De slangen uit de serie behoren tot de westelijke variant, de scène is opgenomen op Fernandina, een eiland dat we niet hebben bezocht.



Op onze foto's een slang van een andere ondersoort. De slangen uit de video hebben meer vlekken, de ondersoort op Sombrero Chino is meer gestreept. Het zijn kleine slangetjes en de volwassen zeeleguanen hebben niets te vrezen van deze slangen. 


Sesuvium edmonstonei

18-110 Sombrero Chino18-115 Rode begroeiing

We zagen op enkele eilanden deze rode begroeiing. Ik heb geen Nederlandse naam voor de sesuvium edmonstonei kunnen vinden. Bijzonder is dat de plant alleen in de droge tijd rood is. Als het vochtiger is kleurt hij groen.

18-062 Kleine grondvinkDarwinvink

Kleine grondvink, vrouwtje. Één van de beroemde Darwinvinken.

18-135 Mangrovezanger vrouwtjeMangrovezanger, vrouwtje

Galapagosreiger en Galapagosbuizerd

18-196 Galapagosreiger Galapagosreiger

De galapagosreiger is endemisch voor deze eilanden. In de broedtijd hebben ze een zwarte snavel en oranje poten. Buiten de broedtijd zijn snavel en poten grijs.

18-174 Galapagos buizerd verafGalapagosbuizerd

Hierboven in de verte een galapagosbuizerd. Het is een donkere vogel en daarom een volwassen buizerd. We zouden later nog een paar buizerds zien die dichterbij zaten. Er zijn tientallen soorten buizerds in de wereld. De galapagosbuizerd komt, zoals de naam al suggereert alleen voor op deze eilandengroep.

Lavahagedissen

18-106 LavahagedisMannetje
18-097 LavahagedisVrouwtje

Een paar lavahagedissen. De bovenste is vermoedelijk een mannetje. De andere hagedis is duidelijk een vrouwtje, te herkennen aan de oranje kop.

Het bezoek aan Sombrero Chino was de eerste activiteit van onze tweede dag op de Galapagoseilanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten