vrijdag 13 juli 2018

Española - Punta Suàrez (2)

Española lavahagedis

22-253 Lavahagedis22-254 Lavahagedis

Española heeft een eigen lavahagedis. Het is een ondersoort van de lavahagedis die alleen op dit afgelegen eiland voorkomt. Ze zijn wat kleurrijker dan de lavahagedissen van de andere eilanden. De rode kop van de vrouwtjes is roder en de mannetjes hebben een kleine kam op hun rug en veel rood op het achterste deel van hun lijf en de staart.

22-225 Lavahegedis

Darwinvinken zitten op elk eiland. Deze vogel is waarschijnlijk een kleine grondvink, de meest verspreide Darwinvink. Er is ook een Españolagrondvink die lijkt op de kleine grondvink, maar die leeft van zaden en bloemen van cactussen en insecten. Het is dus niet zo waarschijnlijk om die in deze groene begroeiing aan te treffen.

22-219 DarwinvinkDarwinvink
22-235 Bruine pelikaanBruine pelikaan

De bruine pelikanen zijn overal op de Galapagoseilanden te vinden.

22-245 Sally LightfootSally Lightfootkrabben

Boven een rots vol met Sally Lightfootkrabben. Hieronder de Galapagostreurduif. Beide soorten komen op alle eilanden die we hebben bezocht voor. Zoals de naam al aangeeft, de Galapagostreurduif is endemisch voor deze eilandengroep.

22-600 Galapagos treurduifGalapagostreurduif

Nazcagent

22-534 Nazcagent22-443 Nazcagent

Ook op dit eiland zaten een aantal Nazcagenten. Op de foto hieronder lijkt het alsof ze speciaal poseren voor de foto.

22-535 Nazcagent

Blauwvoetgent

22-517 Blauwvoetgent met eieren

Deze blauwvoetgent heeft twee eieren om uit te broeden. Een nest bouwen ze niet. De eieren liggen in een kuiltje op de grond. Er is dus geen enkele bescherming tegen de ratten die in het verleden op deze eilanden terecht zijn gekomen. Op de volgende foto een juveniel, de snavel en de poten moeten nog blauw worden.

22-529 Blauwvoetgent juveniel

Blowhole

22-427 Blowhole22-429 Blowhole

Op Española was ook een blowhole waar het zeewater onder grote druk omhoog spuit. Een jaar eerder stonden we op het Hawaiiaanse eiland Maui bij een soortgelijk spuitgat.

22-365 ZwaluwstaartmeeuwZwaluwstaartmeeuwen
22-541 GeelkruinkwakGeelkruinkwak

Ook hier weer een aantal zwaluwstaartmeeuwen en een geelkruinkwak. Española heeft een bijzonder rijke fauna. Voordat het toerisme aan strenge regels was gebonden werd dit eiland erg veel bezocht. Nu is het aantal boten dat er mag komen drastisch ingeperkt. Vooral de galapagosalbatros kon op veel belangstelling rekenen omdat die alleen hier voorkomt. Wij hebben bij de keuze van een schip als voorwaarde gesteld dat Española onderdeel van de route was.

Galapagosbuizerd

22-495 Galapagos buizerd22-483 Galapagos buizerd

Na Santiago en Rabida was dit het derde eiland waar we een Galapagosbuizerd zagen. In dit geval een volwassen vogel die ons behoorlijk dichtbij liet komen. Het gaat niet goed met de buizerd. De aantallen nemen af en er zijn naar schatting nog maar zo'n 150 broedparen over.

22-494 Galapagos buizerd

Aan alle mooie dingen komt een eind, dus ook aan deze fantastische dag op Española. De dieren op dit afgelegen eiland in het zuidoosten van de archipel hebben er voor ons iets heel bijzonders van gemaakt. Onderweg naar de plaats waar de zodiac ons kwam ophalen moesten we nog langs de zeeleeuw die midden op het pad lag te slapen. Eigenlijk moet je een paar meter afstand houden, maar dat was hier niet mogelijk.

22-603 Arjan bij zeeleeuw22-591 Zeeleeuw

We hadden weer een lange nacht varen voor de boeg. Het einde van de reis kwam in zicht, maar voor de volgende dag stonden nog twee mooie eilanden op het programma, Sante Fé en Plaza Sur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten