Rabida
De landing op Rabida was op een rood strand in het noorden van het eiland. Het eiland is genoemd naar het klooster waar Christoffel Columbus zijn zoon had ondergebracht tijdens zijn zeereizen. Door het hoge ijzergehalte in de vulkanische bodem is het strand hier opvallend rood gekleurd.
Kleine galapagosspotlijster
Droogte op Rabida
Terwijl Maja op het strand van alles aan het vertellen was over de zeesterren, schelpen en zee-egels die er lagen viel er vanuit de lucht een jonge blauwvoetgent op haar hoofd en daarna op het strand. Ze leek er nauwelijks van te schrikken en vertelde dat de vogel vermoedelijk over een slechte motoriek en inschattingsvermogen beschikte en het waarschijnlijk niet zou redden.
Jonge blauwvoetgent
Achter het strand was een kleine lagune waar in het verleden vaak flamingo's werden gezien. De laatste jaren is het meertje door de droogte geleidelijk kleiner en zouter geworden. En blijkbaar te zout voor de flamingo's, die zijn er al een tijd niet meer gezien.
Voor deze Amerikaanse bonte scholeksters was het zout blijkbaar geen probleem.
Amerikaanse bonte scholeksters
Bahamapijlstaart
BahamapijlstaartDeze kleine tropische eend komt voor in het Caribische gebied, Zuid-Amerika en de Galapagoseilanden. Ze leven van waterplanten en insecten. Hier op Rabida waarschijnlijk vooral van insecten want veel waterplanten waren er niet. Kenmerkend is de blauw-rode snavel en de witte wangvlek.
Kleine grondvink
MannetjeVrouwtje
Als mijn snavelherkenning het niet laat afweten hebben we hier te maken met de kleine grondvink. Net als de andere grondvinken leven ze vooral van zaden. Van de kleine grondvink is waargenomen dat ze parasieten van de huid van galapagosschildpadden, zeeleguanen en grondleguanen pikken.
Snorkelen
Bij Rabida werd er weer een snorkelsessie ingelast. Ik heb die aan me voorbij laten gaan, maar Arjan is wel mee geweest en had er duidelijk plezier in.
Terwijl het grootste deel van de groep ging snorkelen ben ik achtergebleven op Rabida. Al snel ging de zodiac met Maja aan boord naar de rotsachtige kust en ze wees iets aan. Het bleek een galapagosbuizerd te zijn.
Galapagosbuizerd
GalapagosbuizerdEerder die dag tijdens de landing bij Puerto Egas hadden we al een jonge galapagosbuizerd gezien. Hier op Rabida zat een volwassen buizerd. Dat is te zien aan de donkere kleur. De galapagosbuizerd wordt donkerbruin als hij volwassen is. Daarin wijkt de vogel af van de buizerd die in Nederland voorkomt en allerlei kleuren kan aannemen.
Zeeleguaan
Terwijl het grootste deel van de groep aan het snorkelen was kon ik in mijn eentje over Rabida wandelen. Links de schaduw van de fotograaf op het strand. Rechts een stukje strand bij een grotje waar net een golf water uitgestroomd was. Het natte zand was fel oranje in de felle zon.
In de branding lagen een paar zeeleeuwen. Verder dan dit punt ben ik niet gegaan omdat één van de zeeleeuwen mijn kant op kwam en ik op dat moment alleen op het strand was.
De blauwvoetgent die eerder midden in ons groepje uit de lucht kwam vallen zat nog steeds op het strand.
Blauwvoetgent
Amerikaanse grijze ruiter
Amerikaanse grijze ruiterOp het strand liep deze Amerikaanse grijze ruiter. Een vogel uit de familie van de snippen die broedt in het oosten van Siberië, Alaska en Noord-Canada. Buiten het broedseizoen trekt hij zuidwaarts naar de kusten van Zuid-Amerika en eilanden in de Grote Oceaan. Een beetje vreemd dus om deze vogel in juli op Rabida aan te treffen. Door het water is de rode gloed van het Rabida-strand te zien.
Bruine pelikaan
Op de foto hierboven opnieuw een bruine pelikaan. Er zijn maar weinig landingen geweest waar we deze pelikanen niet hebben gezien.
Santiago
Nadat de snorkelaars weer op de zodiac waren geklommen kwam er voor mij een eind aan het verblijf op Rabida toen de zodiac me kwam oppikken. Boven het uitzicht in de richting van Santiago, hieronder een boot die in de buurt lag.
Hieronder vanuit de zodiac een laatste blik op Rabida. Het einde van onze vierde dag op de Galapagoseilanden. De volgende dag stond het bewoonde Santa Cruz op het programma.
Rabida
Geen opmerkingen:
Een reactie posten