zaterdag 7 juli 2018

Naar Guayaquil in Ecuador

In de loop van de ochtend zijn we van Lima naar Guayaquil gevlogen. Daarmee kwam er een eind aan onze reis door Peru en begon het tweede deel van de reis in Ecuador. Guayaquil is met 2,3 miljoen inwoners de grootste stad van Ecuador. De stad ligt niet ver van de monding van de Guayas rivier, de grootste rivier van Zuid-Amerika die in de Grote Oceaan uitmondt.
We kwamen vroeg in de middag aan in het hotel dat direct aan de rivier lag. We hebben in het hotel een deel van onze kleren laten wassen, het was de laatste kans om dat te doen voordat we op de boot zouden stappen voor onze reis bij de Galapagoseilanden.

16-039 Metropolitan Cathedral of GuayaquilMetropolitan Cathedral of Guayaquil

In Guayaquil zijn we met een taxi naar een parkje bij de Metropolitan Cathedral of Guayaquil gegaan. In het parkje zagen we deze bleekpootovenvogel. Hun nesten hebben de vorm van een oven. 

16-069 Bleekpootovenvogel


Groene leguaan

16-029 Park met leguanen16-006 Park met leguanen Groene leguanen


De belangrijkste attractie van het parkje is echter niet de kerk of de bleekpootovenvogel. In het park woont een groot aantal groene leguanen. Naast Parque Seminario en Parque Bolivar is Parque de las Inguanas de derde naam van het park. De groene leguaan is overigens niet altijd groen. De jonge dieren zijn helder groen, oudere exemplaren nemen ook andere kleuren aan. Ze hebben een lange staart die tot twee keer zo lang als hun lichaam kan zijn.
Het park is ooit opgezet als botanische tuin. De leguanen kunnen gemakkelijk ontsnappen uit het park, maar doen dit niet. Blijkbaar schrikken de drukke straten rond het park teveel af, of blijven ze liever op een plek waar ze dagelijks worden gevoerd.

16-033 Park met leguanen16-047 Park met leguanen

Kenmerkend voor deze dieren is de keel wam die niet echt een functie lijkt te hebben, maar bij alfamannetjes wel groter is dan bij de andere dieren.

16-059 Park met leguanen

Jonge leguanen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel, in de loop van hun leven worden ze vegetarisch, hoewel ze nog wel af en toe een prooidier eten. Ze hebben een voorkeur voor fruit en verse bladeren. In het park worden ze onder andere met sla gevoerd. 

16-060 Park met leguanen


Hieronder een leguaan die zich een weg baant door de vele duiven in het park. 
's Avonds klimmen ze in de bomen. Het was al aan het eind van de middag toen we hier waren en de eerste leguanen zaten al op de boomstammen.

16-018 Park met leguanen16-022 Park met leguanen


Bij de leguaan op de volgende foto is te zien dat ze niet alleen een rugkam hebben, maar ook onder kin zit een klein kammetje. Links onder het oog is het oorgat te zien. Ze hebben vijf tenen met scherpe nagels. Dat laatste is niet vanzelfsprekend bij leguanen.

16-008 Park met leguanen


16-014 Park met leguanen16-026 Park met leguanen16-051 Park met leguanen



Malécon 2000

16-074 Tropische koningstiranTropische koningstiran 16-085 Langstaarttroepiaal mannetjeLangstaarttroepiaal, mannetje

Na het bezoek aan het leguanenpark zijn we via de toeristische Malécon 2000 teruggelopen naar het hotel. Malécon 2000 is een lange boulevard langs de rivier met veel plat vermaak. Hierboven een tropische koningstiran uit het park en een langstaarttroepiaal die we op de boulevard hebben gefotografeerd. De koningstiran hadden we eerder al bij Machu Picchu gezien. De langstaarttroepiaal zagen we hier voor het eerst. Dit is het meest zuidelijke deel van het verspreidingsgebied van deze vogels. De langstaarttroepiaal is een mannetje. De vrouwtjes zijn veel lichter van kleur.


La Rotonda

16-098 Hemicycle De La Rotonda La Rotonda


Dit is een monument ter nagedachtenis aan een ontmoeting tussen de twee grote vrijheidsstrijders van Zuid-Amerika, Simon Bolivar en Jose de San Martin.
Bolivar was vooral actief in het noordelijke deel van het continent, San Martin speelde een grote rol bij de onafhankelijkheid van Argentinië, Chili en Peru.
De ontmoeting leidde tot het Akkoord van Guayaquil waarin werd bepaald dat Venezuela, Colombia en Ecuador verder zouden gaan als één land: Gran Colombia. Deze republiek heeft bestaan van 1819 tot 1830.

16-095 Guayas rivier
De vlag op het schip moet ons doen denken dat het een piratenschip is, maar het is natuurlijk gewoon een toeristenboot.

16-096 Malecon 2000
 Malécon 2000
16-097 Malecon 2000

Het is bepaald niet de enige stad ter wereld waarin de naam van de stad in grootte letters wordt getoond die een mooi klimrek zijn voor kinderen.

16-107 Kleine blauwe reigerKleine blauwe reiger 16-115 GeelkruinkwakGeelkruinkwak

Ondanks het feit dat we midden in een grote stad zaten hebben we toch veel vogels gezien langs de oever. Hierboven twee reigers. De kleine blauwe reiger, en de geelkruinkwak.

16-110 LeguaanGroene leguaan

Ook buiten het leguanenpark zag je in Guayaquil hier en daar een leguaan. Op de andere foto witte bloemen langs de oever van de Guayas.

16-122 Witte bloemen

Op een bootje de vlag van Ecuador met daarachter de blauwwitte vlag van Guayaquil.

16-123 Vlaggen van Ecuador en Guayaquil

Op de andere foto het uitzicht vanaf de Malécon op de gekleurde huizen van Las Peñas. Dit is een van de weinige stukken van Guayaquil waar nog de koloniale bouwstijl is terug te vinden. Door de vele grote branden in de stad is er in de overige wijken weinig terug te vinden van de koloniale gebouwen.

16-125 Uitzicht op Las Penas


The Point

16-130 The PointThe Point


Deze wolkenkrabber staat op de plaats waar de rivieren Babahayo en Daule samen komen en de Guayas rivier vormen. De vorm van de wolkenkrabber symboliseert de draaikolken die op zo'n plek voorkomen.
Die avond hebben we nog gedineerd op het terras van het restaurant bij ons hotel. Dit was onze voorlopig laatste nacht op het vasteland van Ecuador. De volgende ochtend vlogen al vrij vroeg richting Baltra, het Galapagoseiland waar onze bootreis van een week zou beginnen.

16-078 Oever GuayasGuayas rivier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten