zondag 8 juli 2018

North Seymour (2)

Blauwvoetgent

17-220 Blauwvoetgent17-379 BlauwvoetgentenBlauwvoetgent

Blauwvoetgenten komen voor op de Galapagoseilanden en voor de Pacifische kust van Mexico tot Peru. Meest opvallende kenmerk van deze vogel zijn de blauwe voeten. De mannetjes proberen indruk op de vrouwtjes te maken door te stampen met hun voeten. We hebben het niet gezien, maar op filmpjes ziet het er koddig uit. De vrouwtjes gaan voor het mannetje met de meest blauwe voeten. Ze zijn ongeveer zo groot als een gans en zijn erg tam. Ze missen het angstinstinct van vogels van het vaste land.

17-219 Kuiken blauwvoetgent17-218 Kuiken blauwvoetgent

Dat deze vogels geen vijanden gewend zijn blijkt wel uit het feit dat ze hun nesten gewoon op de grond hebben. Er is geen enkele bescherming voor de kuikens als de ouders gaan vissen.

17-195 Blauwvoetgent met twee kuikens

Afgezien van de vorm van de snavel lijken de kuikens totaal niet op de volwassen vogels. Het zijn onbeholpen witte pluizenbolletjes, in de poten is nog niets van de blauwe kleur te herkennen.

17-290 Blauwvoetgent met Gé17-299 Blauwvoetgent met kuiken

Bij de meeste vogelsoorten moet je flink inzoomen om foto's te kunnen maken als op deze bladzijden. De blauwvoetgenten zijn vaak zo dichtbij dat je moet uitzoomen om ze helemaal op de foto te krijgen.

17-342 Blauwvoetgent met jong17-142 Blauwvoetgent met kuiken

De kuikens zijn al vrij snel bijna net zo groot als hun ouders.

17-263 BlauwvoetgentJonge blauwvoetgent

Twee jonge blauwvoetgenten. De poten kleuren geleidelijk blauw.
Bij de onderste vogel begint de kleur door te komen. 

17-262 BlauwvoetgentJonge blauwvoetgent

Lavahagedissen

17-376 Lavahagedis17-223 LavahagedisLavahagedis

We hebben vrijwel overal lavahagedissen gezien. De oranje-rode kop is kenmerkend voor de vrouwtjes. Er zijn verschillende soorten lavahagedissen waarvan er een aantal endemisch is voor de Galapagoseilanden. Op North Seymour komt alleen de meest algemene lavahagedis voor. Sommige andere eilanden hebben een eigen ondersoort.

17-270 LavahagedisAangegroeide staart

Algemeen bekend is dat de staart van een hagedis weer aangroeit als ze deze verliezen. Het nieuwe exemplaar is vaak wel van een wat mindere kwaliteit.

17-385 KoereigerKoereiger

Koereigers komen oorspronkelijk uit Afrika en hebben zich, vermoedelijk op eigen kracht over grote delen van de wereld verspreid. Vaak zitten ze op grasland bij vee, maar blijkbaar zijn ze inmiddels ook op de Galapagoseilanden gearriveerd.


Mangrovezanger

17-353 Mangrovezanger vrouwtje17-338 Mangrovezanger vrouwtje

Een van de meest algemene vogels op de Galapagoseilanden is de mangrovezanger. Er zijn tientallen ondersoorten waarvan er één op de Galapagoseilanden voorkomt. De vogels op deze foto's zijn vrouwtjes. De mannetjes zijn nog feller geel en hebben een rode vlek op hun kop.


17-358 North Seymour

Zeeleeuwen

17-405 Zeeleeuw Galapagoszeeleeuw

Op het verste punt van de route kwamen we nog een aantal zeeleeuwen tegen. Ze lagen te rusten in het licht van de late middagzon. Op bijna alle plekken waar we aan land zijn gegaan zaten zeeleeuwen. Vaak zijn ze druk in de weer en stelen ze de show tussen alle andere dieren op het strand.

17-390 Zeeleeuw

Hiermee kwam er een eind aan onze landing op North Seymour. Het was een bijzondere ervaring met al deze dieren die geen stap opzij doen als je naast hun gaat staan.
's Nachts was het maar een klein eindje varen naar de eilanden voor de volgende dag: Chinaman’s hat en Bartolomé.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten