zaterdag 30 juni 2018

Machu Picchu (1)

9-010 Aankomst bij Machu Picchu en zon komt op 

In Aguas Calientes is alles afgestemd op een bezoek aan Machu Picchu. In de hotels kun je vroeg ontbijten omdat vrijwel iedereen een vroege bus naar Machu Picchu neemt. Onze gids kwam ons om half zeven ophalen. We moesten eerst in de rij voor de bus naar de ruïnestad. Het is een ritje van een klein half uurtje. Toen we boven aankwamen kwam de zon net boven de bergtoppen uit. 

9-043 Machu Picchu9-013 Machu Picchu

Roodrugbuizerd

9-029 Roodrugbuizerd

De roodrugbuizerd komt voor van Colombia tot Vuurland, eigenlijk in het hele gebied rond de Andes. Deze vogel zagen we dus tussen de ruïnes van Machu Picchu.

9-022 Lama’s9-030 Lama

Er stonden ook hier en daar een paar lama's tussen de ruïnes.

9-039 Machu Picchu9-041 Machu Picchu

Zonnetempel

9-040 Machu Picchu

De zonnetempel is het enige ronde bouwwerk van Machu Picchu. Het gebouw is ook fraaier afgewerkt dan de andere gebouwen. Dit geeft aan dat het om een heiligdom gaat. Bij de zonsopkomst van 21 juni en 21 december schijnt de zon precies door de ramen op een rots die waarschijnlijk als altaar werd gebruikt.

9-042 Machu Picchu9-046 Machu Picchu


De met water gevulde cirkels van dit rotsblok uit de zonnetempel worden geïnterpreteerd als "waterspiegels voor het waarnemen van de hemel". De Spaanse titel Espejos de Agua betekent ook zoiets als waterspiegels.

9-154 Machu Picchu

De koninklijke sector

9-076 Machu Picchu Royal sector9-081 Machu Picchu Royal sectorKoninklijke Sector

De bouwstijl van de gebouwen tegenover de Zonnetempel, met enorme stenen, betekent in de Inca-cultuur dat hier machtige personen woonden. Het wordt daarom De Koninklijke Sector genoemd. 

9-079 Machu Picchu Royal sector9-080 Machu Picchu Royal sector

Machu Picchu ligt op een hoogte van een kleine 2200 m. Voor Peruaanse begrippen niet zo heel hoog. De andere Inca ruïnes die we hebben bezocht lagen allemaal een stuk hoger. Het uitzicht bij Machu Picchu is prachtig, zeker op zo'n heldere dag als op deze foto's.

9-136 Machu Picchu9-085 Machu Picchu9-102 Uitzicht op bergen


Tempel van de condor

9-161 Machu Picchu tempel van de condor9-162 Machu Picchu tempel van de condor


Tijdens zijn reis naar Machu Picchu in 1911 noemde Hiram Bingham het gebouw van de foto's een gevangeniscomplex. Waarschijnlijk heeft het toch een ander doel gehad. De Inca's gebruikten geen gevangenissen om iemand te straffen. Tegenwoordig denkt men dat het een tempelcomplex was. Op een rotsblok op de bodem is een condor te herkennen.
Het werd langzaam moeilijk om de gids te blijven volgen. Twee uur met een privégids die maar door blijft tetteren is eigenlijk niet te doen. Op zijn vraag waar het symbool van de condor was te zien wees ik naar de lucht. Daar reageerde hij een beetje kribbig op, de steen lag op de grond voor onze voeten.


Tempel van de drie vensters

9-105 Machu Picchu tempel van de drie vensters

In de oostelijke buitenmuur van de tempel zitten drie trapeziumvormige ramen.

9-106 Machu Picchu tempel van de drie vensters

De pilaar rechts op de foto heeft ooit het dak ondersteund. Het trapmotief op het rotsblok is ook in andere tempels aangetroffen.

Intihuatana

9-120 Machu Picchu intihuatanaIntihuatana

De Amerikaanse archeoloog Ephraim Squier heeft deze term die zoiets als Meerpaal van de zon betekent geïntroduceerd. Leuk bedacht, maar ook nu is nog totaal onbekend wat de functie van deze steen is. In andere grote Inca-centra worden ook dergelijke stenen gevonden. 
Het bordje op de volgende foto is niet echt verhelderend: Granieten Chaos.

9-094 Machu Picchu

Niets lijkt toeval te zijn in Machu Picchu. De steen op de voorgrond heeft de vorm van de bergen op de achtergrond.

9-137 Steen met vorm bergtop

Plaza Mayor

9-134 Machu Picchu9-112 Machu Picchu

Het centrale plein van de stad scheidt het woongedeelte van de religieuze en koninklijke gebouwen. Het plein bestaat uit een grasveld met terrassen.

9-111b Machu Picchu9-113 Machu Picchu
Nadat de rondleiding met de gids was afgelopen moesten we eerst het complex verlaten om vervolgens opnieuw met hetzelfde ticket naar binnen te gaan. De functie van deze vreemde gang van zaken is ons totaal ontgaan. Bij de uitgang ging onze gids achter een kraampje staan waar je een Machu Picchu stempel in je paspoort kon laten zetten.

Paspoortstempel Machu Picchu

Watchman's Hut en Ceremonial Rock

9-218 Machu Picchu Watchman's Hut

Onze eerste bestemming toen we weer terug naar binnen waren gelopen was de plek met het beroemde uitzicht op Machu Picchu. Dat is bij de Watchman's Hut op de foto hierboven. Het was destijds een perfect uitkijkpunt voor de Inca's. Nu is het een perfect uitkijkpunt voor de toeristen.

9-212 Grote steen Ceremonial Rock

Tijdens de klim naar de hut kwamen we langs het grote rotsblok op de foto links. Omdat de Inca's geen geschreven taal hadden is de exacte functie van dit soort symbolen vaak lastig te achterhalen. Sommige deskundigen denken dat hier de lijken werden gemummificeerd kort voor de begrafenis. Anderen vermoeden dat hier dieren werden geofferd.
De geofferde dieren zouden met name lama's zijn. Gelukkig staat de lama's die hier nu rondlopen niet zo'n gruwelijk lot te wachten.

9-205 Lama’s9-206 Lama’s9-226 Lama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten