maandag 25 juni 2018

Lake Sandoval in de vroege ochtend

Ochtendexcursie op het meer

4-032 Sandoval lake

Direct na zonsopkomst, nog voor het ontbijt stond alweer de eerste excursie gepland. Het was nog mistig bij het begin van de boottocht over het meer. Doel van de boottocht was om zoveel mogelijk dieren te spotten die langs de oevers of in het meer actief waren.

4-019 Amerikaanse slangenhalsvogel vrouwtjeAmerikaanse slangenhalsvogel

De Amerikaanse slangenhalsvogel dankt zijn naam natuurlijk aan de lange nek. De vogel op de foto is een vrouwtje. Zoals veel vogels is de Amerikaanse slangenhalsvogel monogaam en ze bouwen hun nest meestal aan de waterkant.

Sokoireiger en cayennebosral

4-11 SokoireigerSokoireiger


We hadden al van een afstandje gezien dat er ergens een groepje reuzenotters zwom. Waar otters zijn is vis en dus stond deze sokoireiger hier op wacht. De sokoireiger is een grote reiger, net iets groter dan onze blauwe reiger en hij komt voor in heel Zuid-Amerika met uitzondering van het Andes gebergte.

4-180 CayennebosralCayennebosral


De cayennebosral is een vogel uit de familie van de rallen. Hij leeft voornamelijk in de bossen, mangroven en moerassen van Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn niet erg kieskeurig in hun voedselkeuze, dat kan variëren van weekdieren tot zaden. Bekend is dat de cayennebosral ook de uitwerpselen van reuzenotters eet.

Kapreigers


4-081 Kapreigers 4-091 Kapreigers Kapreiger


Deze reiger uit het Amazonegebied is de enige reiger met een blauwe snavel. Rond Lake Sandoval hebben we meerdere kapreigers gezien.


Witbuikzwaluw

4-035 Witbuikzwaluw 

Veel vogels zie je voortdurend rondvliegen, maar ze gaan zelden ergens zitten zodat je ze goed op de foto kunt krijgen. Een voorbeeld daarvan is de witbuikzwaluw, een soort uit tropisch Zuid-Amerika. We hebben er heel veel gezien, maar slechts één op de foto gekregen. Bij de Amerikaanse reuzenijsvogel is het zelfs niet gelukt om er een op de foto te krijgen.

Reuzenotters


4-052 Reuzenotters 


De familie reuzenotters van Lake Sandoval zat ergens langs de oevers. We konden er niet heel dicht bij komen want dan vluchten ze het struikgewas in.

4-055 Reuzenotters4-105 Reuzenotters4-109 Reuzenotters4-107 Reuzenotters 


De reuzenotters waren druk bezig met het verzamelen van voedsel. Door de afstand zijn de foto's niet erg scherp.
Langzaam maar zeker brak de zon door en dat zorgde voor een mooie kleur op de bomen rond het meer. Het ontbreken van wind zorgde voor de spiegeleffecten in het water.


4-117 Lake Sandoval4-163 Sandoval Lake


Bigua-aalscholvers

4-124 Bigua-aalscholvers4-149 Bigua-aalscholversBigua-aalscholvers

De Bigua-aalscholver komt in heel Zuid- en Midden-Amerika voor en lijkt op de gewone aalscholver die ook in Europa voorkomt. Deze Zuid-Amerikaanse variant is wat kleiner.

4-153 Bigua-aalscholvers

Hieronder een groepje vleermuizen tegen een boomstam.

4-173 VleermuizenVleermuizen
4-248 Sandoval Lake


Hoatzin

4-237 Hoatzin4-272 Hoatzin Hoatzin


De hoatzin is een bijzondere vogel. Het zijn grote vogels die voorkomen in een groot deel van het Amazonegebied. Het is de enige soort binnen de familie waartoe ze behoren. Jonge vogels hebben klauwtjes aan hun veren waarmee ze in bomen kunnen klimmen. Hoewel de verre voorouders hun klauwen al lang verloren hadden is het gen dat voor de klauwen zorgt altijd blijven sluimeren binnen de soort en op een gegeven moment weer actief geworden.
Bij het Sandoval meer zaten veel van deze vogels. De jongen met de klauwtjes hebben we helaas niet gezien.
De hoatzin wordt ook wel stinkvogel (Suriname) en astmavogel genoemd, dat laatste vanwege het geluid dat ze maken.

4-265 Hoatzin

Groene ibis

4-258 Groene ibisGroene ibis

De groene ibis is vooral actief rond zonsopkomst en zonsondergang. De vogel komt voor in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika. 

4-280 Groene ibis


Er zat ook een groene ibis hoog in de boom, op de foto is slechts een silhouet te zien.

4-176 Groene ibis in boom

Hieronder een groene ibis en een hoatzin samen op dezelfde tak.

4-285 Groene ibis en Hoatzin

Zwartkeelkardinaal

4-196 Zwartkeelkardinaal

De zwartkeelkardinaal lijkt op de roodkuifkardinaal en de geelsnavelkardinaal die we een jaar eerder op Hawaii hebben gezien. De zwartkeelkardinaal komt alleen in Zuid-Amerika voor.

Grote kiskadie

4-200 Grote kiskadieGrote kiskadie

De grote kiskadie met de felgele borst heeft een groot verspreidingsgebied, van Texas tot in Argentinië. De vogel eet insecten, vruchten, kikkervisjes en vissen. Vaak zit hij op een tak te wachten om dan met een snoekduik het water in te gaan op zoek naar vissen.

4-216 Grote kiskadie


Witbuikcaique

4-294 Witbuikcaique in boomwitbuikcaique

Niet alle vogels poseren zo mooi als de grote kiskadie hierboven. Maar soms is de vogel zo bijzonder dat hij ondanks de matige foto toch het vermelden waard is. De witbuikcaique komt in dit deel van Peru vrij veel voor, maar vanwege het kleine verspreidingsgebied wordt de soort bedreigd. Omdat hij op de foto moeilijk herkenbaar is heb ik hier een foto van internet toegevoegd.

Zondag 25 november 2018: http://www.vogelproblemen.nl/Witbuikcaique.htm

Op de volgende foto een mannelijke slangenhalsvogel tussen het struikgewas. De mannetjes van deze soort zijn veel donkerder dan de vrouwtjes.

4-245 Amerikaanse slangenhalsvogel mannetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten