zaterdag 23 juni 2018

Het oude koloniale centrum

John Lennon en garua

2-002 Beeld John Lennon John Lennon

Vanaf het hotel was het maar één blok lopen naar de kust. En daar stond dit levensgrote standbeeld van John Lennon. Lennon is nooit in Lima geweest, maar de burgemeester van het stadsdeel San Miguel was een enorme fan en heeft voor dit John Lennon parkje gezorgd.

2-005 Uitzicht op een grauwe oceaanGarua

Het zag er aan de kust nogal grauw en troosteloos uit. Dat had alles te maken met garua. Gedurende een groot deel van het jaar is Lima bedekt door deze nevelachtige sluier. Echt regenen doet het bijna nooit, maar de zon schijnt heel weinig. De temperatuur is heel gematigd voor een gebied dat relatief dicht bij de evenaar zit.


Plaza San Martin

We hebben een taxi genomen naar het historische centrum van Lima. De taxi's zijn goedkoop en je moet voordat je instapt een prijs afspreken. We hadden het advies gekregen om alleen in te stappen bij officiële taxi's die een normale prijs vroegen. Onze eerste chauffeur was zo vriendelijk om ons bij een bank af te zetten omdat hij geen wisselgeld had.

2-010 Beeld San Martin Generaal San Martin

Generaal San Martin is een belangrijke figuur in de geschiedenis van Zuid-Amerika. Eerder waren we al in Buenos Aires op het Plaza San Martin geweest. In Argentinië is hij de nationale held van de onafhankelijkheidsstrijd waardoor het land in 1816 onafhankelijk werd. In 1821 heeft hij nadat zijn troepen Lima hadden bezet de onafhankelijkheid van Peru uitgeroepen. In Lima is dus ook een Plaza San Martin met een standbeeld van de generaal. 

2-011 Plaza San Martin Plaza San Martin

Rode tiran

2-018 Rode Tiran Rode tiran

De rode tiran is een vogel waarvan de mannetjes meestal een felrode kop en buik hebben. Er zijn van deze soort veel ondersoorten bekend. Een van deze ondersoorten komt vrijwel uitsluitend in Lima en omgeving voor. Deze Lima-variant van de rode tiran mist de felle kleuren en is in de meeste gevallen een donkerbruin vogeltje dat in vrijwel niets doet denken aan een rode tiran.


Ramon Castilla

Via de winkelstraat Jirón de la Unión zijn we naar Plaza Major gelopen. Halverwege in deze straat zagen we een standbeeld van Ramon Castilla. We wisten niet wie dat was, maar het blijkt een grote naam in de Peruaanse geschiedenis. Hij was betrokken bij de onafhankelijkheidsstrijd, hij was tot vier keer toe president en hij schafte de slavernij af in Peru.

2-031 Ramon Castilla Ramon Castilla
In de Jirón de la Unión een opmerkelijke mix van bouwstijlen. Naast de 16de-eeuwse Iglesia de la Merced staat een Art Deco gebouw waarin een McDonalds is gevestigd.

2-029 Iglesia de la Merced2-030 Iglesia de la Merced


Plaza Mayor

De winkelstraat Jirón de la Unión ligt tussen het Plaza San Martin en het Plaza Mayor, het belangrijkste plein in het historische centrum. Ons bezoek aan Peru viel samen met het WK voetbal 2018. Hoewel Peru al voor onze komst was uitgeschakeld was het voetbal toch overal aanwezig. Hoewel het nog vrij vroeg in de ochtend was stonden er op Plaza Mayor toch al mensen naar Zuid-Korea tegen Mexico te kijken. 

2-033 voetbal kijken op Plaza Mayor WK voetbal

Het gele gebouw is het stadhuis van Lima.

2-050 Plaza Mayor Stadhuis


Aan de overkant van het plein staat de Catedral de San Juan Evangalista, met daarnaast het paleis van de aartsbisschop. In de kathedraal ligt Francisco Pizarro begraven. Pizarro is de stichter van de stad Lima en hij heeft de Inca's in een bloedige oorlog verslagen. Pizarro was een wrede man die ook in belangrijke mate verantwoordelijk is voor de plunderingen in het Incarijk. 

2-110 Plaza Mayor Catedral de San Juan Evangalista

Aan de noordzijde van het plein staat het regeringspaleis op de plaats waar vroeger het paleis van Pizarro stond. De moord op Pizarro was de eerste staatsgreep in Zuid-Amerika.

2-049 Plaza Mayor met Arjan en Ge Regeringspaleis

Bij het paleis kun je twee keer per dag de wisseling van de wacht zien. Helaas waren we een beetje te laat. We zagen ze nog net wegmarcheren.


2-046 Plaza Mayor2-107 wisseling wacht

Onze volgende bestemming was het klooster en de kerk van San Francisco. Een klein eindje lopen waarbij je langs het Estación de Desamparados komt. Dit gebouw is het beginpunt van één van de weinige spoorlijnen vanuit Lima naar de rest van Peru. Tegenwoordig is de lijn alleen nog in gebruik voor toeristen en het gebouw wordt vooral als tentoonstellingsruimte gebruikt.

2-055 Centraal StationEstación de Desamparados

San Francisco kathedraal en klooster in Lima

Tussen alle vogels die we in de stad zagen, zaten bij het San Francisco klooster opvallend veel zwarte gieren. Ze zaten nogal hoog en het is niet gelukt om er heel goede foto's van te krijgen.

2-084 Zwarte gier2-085 Zwarte gierZwarte gieren


2-072 San Francisco buitenSan Francisco kathedraal


De San Francisco kathedraal is een van de best bewaard gebleven koloniale kerken. We hebben hier een rondleiding gedaan met een gids. Helaas mocht er in de kerk niet gefotografeerd worden. We hebben daarom van de belangrijkste bezienswaardigheden in de kerk een ansichtkaartje gekocht.
Niet iedereen was het eens met het fotografeer verbod. Een vrouw uit onze groep stond met haar mobieltje te fotograferen. Toen de gids er iets van zei was haar reactie: "Als ik wil fotograferen, dan fotografeer ik".

 Het interieur


Hieronder de bibliotheek van het complex. Ze hebben allerlei zeldzame boeken die voor een deel al van voor de komst van de Spaanse veroveraars zijn. 
In deze ruimte voelt alles nogal klam aan. Dus geen beste plek om boeken te bewaren. Als ik het goed heb begrepen, zijn de belangrijkste werken inmiddels elders opgeslagen.

 Bibliotheek

De catacomben van het complex vormen het meest lugubere deel van de rondleiding. Hier schijnen ongeveer 75.000 mensen begraven te liggen. Je loopt langs massa's schedels en botten.
Opmerkelijk is dat dit in vrijwel alle lijstjes staat van dingen die je in Lima niet mag missen. 

 Catacomben Kathedraal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten